Nyheter

Herr / 12 mars 2018

Jildenbäck tar plats i landslagstruppen

Sverige mot Kroatien två gånger om i början av april. I dag tog förbundskaptenen Kristján Andrésson ut truppen, som innehåller två nya namn jämfört med EM-silverlaget – rutinerade Andreas Nilsson och den i landslagssammanhang mindre erfarne Hampus Jildenbäck.

• • •

Stiga Sports Arena i Eskilstuna den 5 april och Himmelstalundshallen i Norrköping den 7 april – det är spelplatserna för de två landskamperna mot Kroatien. Laget samlas i Eskilstuna den 1 april.

– Dels blir det ett avslut av EM, där vi får möjlighet att snacka igenom utvärderingarna som gjorts efter turneringen, men framför allt blir det fokus på att förbereda oss inför VM-kvalet mot Nederländerna i juni, säger förbundskaptenen Kristján Andrésson.

– Det är kul att få möta en så stark nation som Kroatien som, även om de bygger nytt efter EM, har ett oerhört starkt lag. Det finns förutsättningar för två riktigt bra matcher.

Av de 16 spelarna i matchtruppen spelade 14 av dem EM. De två spelare därifrån som saknas är skadade Johan Jakobsson och Fredric Pettersson, som i dagarna har blivit pappa. Andreas Nilsson, som inte spelade EM då han blev pappa före turneringen, och Hampus Jildenbäck, är nya jämfört med EM-truppen.

Mattias Zachrisson, som slog igenom i just Eskilstuna och är oerhört populär i staden, tar klivet upp på högernio, vilket öppnar för Jildenbäck på högersex tillsammans med lagkaptenen Niclas Ekberg.

– Hampus är väldigt allsidig och har spelat till sig den här möjligheten. Han behärskar många typer av avslut, är en duktig straffskytt och har gjort det bra i såväl Handbollsligan som EHF-cupen. Han är väldigt aktiv i sitt spel och hittar hela tiden möjligheter, säger Andrésson.

Under veckan kommer även de fyra spelarna från det talangprojekt som assisterande förbundskaptenen Martin Boquist att delta på alla punkter förutom matcherna. Dessa fyra spelare är Tobias Thulin (Redbergslids IK), Felix Claar (Alingsås HK), Alfred Jönsson (Lugi HF) och Jack Thurin (IFK Skövde).

AKTUELLA LANDSKAMPER
5 april: Kroatien, Stiga Sports Arena, Eskilstuna (19.15) Köp biljett
7 april: Kroatien, Himmelstalundshallen, Norrköping (16.00) Köp biljett

SVERIGES TRUPP
Målvakter:
Andreas Palicka, Rhein-Neckar Löwen, 81 A-landskamper/0 mål
Mikael Appelgren, Rhein-Neckar Löwen, 69/1
Vänstersex:
Jerry Tollbring, Rhein-Neckar Löwen, 43/130
Hampus Wanne, SG Flensburg-Handewitt, 14/24
Mittsex:
Andreas Nilsson, Telekom Veszprem, 116/262
Jesper Nielsen, Paris Saint-Germain, 95/129
Max Darj, Bergischer HC, 33/14
Högersex:
Niclas Ekberg, THW Kiel, 163/672
Hampus Jildenbäck, Lugi HF, 3/8
Vänsternio:
Lukas Nilsson, THW Kiel, 50/119
Simon Jeppsson, SG Flensburg-Handewitt, 26/66
Philip Henningsson, IFK Kristianstad, 14/14
Mittnio:
Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, 60/216
Linus Arnesson, Bergischer HC, 14/14
Högernio:
Mattias Zachrisson, Füchse Berlin, 112/244
Albin Lagergren, IFK Kristianstad, 31/85

KOMMANDE LANDSKAMPER
9 juni: Nederländerna, VM-kval 1:2, s-Hertogenbosch (16.00)
13  juni: Nederländerna, VM-kval 2:2, Kristianstad Arena (tid ej klar)
Text: Daniel Vandor
Foto: Fredrik Varfjell, Bildbyrån
Bilden: Jesper Nielsen, Mikael Appelgren och Hampus Wanne är tre av de svenska spelarna i dubbelmötet med Kroatien i början av april.