Herr / 6 januari 2019

Oavgjort i VM-genrepet

Sverige vände och nästan vann. Mot ett mycket hungrigare Ryssland fick Blågult nöja sig med ett oavgjort i VM-genrepet i Halmstad. Försvarsinsatsen var långt från klockren men ett spelmässigt lyft i andra halvlek gav Sverige ett kryss. Slutresultatet skrevs 29–29 (16–18).
– Vi visste att det skulle vara ett annat Ryssland på banan idag, menade Jim Gottfridsson efter slutsignal.

• • •

Ryssland tog stor revansch på sig själv i den första halvleken. Igår mäktade de med ynka 18 mål, idag nådde de den siffran redan i paus. 16–18 slutade den första halvleken.
– Vi är nöjda med 16 framåt men inte nöjda med 18 bakåt. Vi slarvar alldeles för mycket och kastar bort bollen i händerna på dem, kommenterade Jim Gottfridsson i halvtid.
Sverige saknade mycket av den aggressivitet i försvarsspelet som bärgade vinsten i lördags. Andreas Palicka fick sällan bra hjälp av försvaret och ställdes mer eller mindre ensam mot framstormande ryssar i målet.
Trots undermålig defensiv var inte den första halvleken ett enda stort blågult minus. Exempelvis visade Albin Lagergren fina takter i anfallsspelet och gjorde senare i matchen sitt hundrade mål i landslagströjan.
Sverige vände underläget från paus i den andra halvleken. Mattias Zachrissons 22–21 efter 39 minuter var nödvändigt efter en lång rysk ledning. Tyvärr lyckades inte Sverige skaka av sig ryssarna. Istället följdes lagen åt under hela vägen till slutsignal.
Efter mycket om och men fick dock Sverige en ypperlig chans att ta andra raka segern mot Ryssland. Fredric Petterssons beundransvärda mål till 29–27 innebar en till synes trygg tvåmålsledning med bara minuten kvar. Men Ryssland slog tillbaka och straffade sedan Sverige på ett sista tekniska fel, vilket fastställde slutresultatet 29–29 (16–18).
– Vi hade inte riktigt kroppen mot mål idag, vi gick inte för det ordentligt, menade förbundskapten Kristján Andrésson.
– Men det här var en bra match för oss. Vi blev utmanade av ett motstånd vi sopade banan med igår. Jag är nöjd över att vi sätter dit 29 mål, fortsatte Andrésson.
Nu väntar fyra dagars vila innan VM äntligen drar igång för svensk del på fredag kväll. Avkast i premiären mot Egypten är 20:30.
SVERIGE–RYSSLAND 29–29 (16–18)
Sverige: Jerry Tollbring 6, Albin Lagergren 5, Mattias Zachrisson 4, Fredric Pettersson 3, Kim Ekdahl Du Rietz 2, Andreas Nilsson 2, Jim Gottfridsson 2, Linus Arnesson 2, Niclas Ekberg, Hampus Wanne, Simon Jeppsson.
Ryssland: Daniil Shiskarev 8, Alexander Sjkurinskij 5, Dimitrij Zjitnikov 5, Timur Dibirov 3, Alexander Dereven 3, Dmitrij Kiselev 2, Vitalij Komogorov, Alexander Dereven, Gleb Kalarasj.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 min. Ryssland: 6 x 2 min.
Domare: Mads Dahl Hermann & Jesper Madsen, Danmark.
Publik: 3 154 (Halmstad Arena, Halmstad).