Nyheter

Herr / 13 april 2018

Så avslutar herrarna säsongen

Säsongerna runtom i handbollseuropa går in i slutfaserna med ligaspurter och slutspelsmatcher om vartannat.
Här har ni förutsättningarna för våra landslagsherrars resterande säsonger.

Philip Henningsson, IFK Kristianstad:
Skakade om Flensburg i Champions League-åttondelen tillsammans med sitt Kristianstad, som programenligt tog hem grundserien i Handbollsligan även denna säsong. Nu väntar svenskt slutspel med fortsatt kvartsfinalspel mot Guif.
Markus Olsson, Skjern:
Vann danska ligan och går in med två poäng i slutspelsserien där Århus väntar i första matchen. Även Ålborg och Holstebro finns i gruppen, varifrån de två bästa går vidare till semifinal. Efter succén mot Veszprem är laget också i kvartsfinal i Champions League där Nantes väntar 22 april. Gjorde i dagarna klart med ny klubb – franska Toulouse.
Simon Jeppsson, Flensburg-Handewitt:
Fortsätter kriga i toppen av tyska Bundesliga med sitt Flensburg-Handewitt, där man i skrivande stund ligger tvåa bakom Rhein-Neckar Löwen. Slog ut Kristianstad i åttondelen av Champions League och får möta franska Montpellier i kvartsfinal med start 18 april.
Max Darj, Bergischer HC:
Hans Bergischer leder alltjämnt 2 Bundesliga bekvämt gentemot jagande Bietigheim och Lübeck-Schwartau. Darj är en given pjäs i Bergischers laguppställning och har hittills stått för 51 mål och 13 assist hos tabellettan.
Jerry Tollbring, Rhein-Neckar Löwen:
Tollbrings Rhein-Neckar Löwen leder Bundesliga men på grund av en schemakrock med matcher i ligan och i Champions League, skickade tyskarna sitt andralag till första matchen mot Kielce och åkte sedermera ur Champions League. Nu går man för säkrad ligatitel och Tollbring har den här säsongen gjort 57 mål för sitt lag.
Niclas Ekberg, THW Kiel:
Niclas Ekberg spelar sedan 2012 i THW Kiel och har där mer eller mindre varit en målgaranti varje säsong. Just nu ligger han åtta i skytteligan med 138 mål för sitt Kiel som parkerar på sjätte plats. Den 22 april kliver man dessutom in i Champions League-kvartsfinalerna mot HC Vardar.
Andreas Palicka, Rhein-Neckar Löwen:
Tillsammans med Mikael Appelgren bildar Andreas Palicka målvaktsduo i ligaledarna i Tyskland, Rhein-Neckar Löwen. Palicka är för närvarande på 13:e plats i den totala målvaktsstatistiken och går nu för fullt för att säkra ligatiteln för Löwen.
Jesper Konradsson, Skjern:
Lagkamrat med Markus Olsson i Skjern och var med och vann danska ligan, för att sedan stå för en jätteknall när danskarna slog ut storlaget Vezprem i Champions Leagues åttondelsfinaler. Nu slåss man på två fronter med slutspelsserie i Danmark och kvartsfinal i CL mot Nantes den 22 april.
Hampus Wanne, Flensburg-Handewitt:
113 mål har det blivit hittills för Wanne i Bundesliga där han spelar för Flensburg. Laget ligger tvåa bakom Rhein-Neckar Löwen och står inför en kvartsfinal i Champions League mot Montpellier, sedan man slagit ut IFK Kristianstad. Riktigt bra insats mot Lemgo borta i torsdags där det blev fem baljor.
Mikael Aggefors, Ålborg:
Aggefors Ålborg blev till slut fyra i danska toppligan 888ligaen och nu väntar slutspelsserie. Där möter han svenskarna i Skjern samt Århus och Holstebro. Aggefors har en bra säsong bakom sig med en slutlig fjärdeplats i målvaktsligan med 36 i räddningsprocent.
Fredric Pettersson, Fenix Toulouse:
Pettersson ligger åtta i den franska högstaligan med sitt Toulouse. Hittills har det blivit 57 mål för den reslige mittsexan som redan har klart med sin nästa klubb. Kommande säsong representerar han nämligen Montpellier.
Johan Jakobsson, IK Sävehof:
En väldigt tung säsong för Jakobsson både personligt och för hans lag. Sävehof hade det tungt i Handbollsligan och även om man tog sig till slutspel så åkte man ur i tre raka matcher mot HK Malmö. Jakobsson var dock inte med, då sviterna av hjärnskakningen som fick honom att missa VM även höll honom borta från seriespelet.
Mikael Appelgren, Rhein-Neckar Löwen:
Delar på målvaktsbördan i Rhein-Neckar Löwen med Andreas Palicka och ligger som bekant i topp i Bundesliga. Något mer Champions League-spel blir det inte den här säsongen, men Appelgren gör återigen en bra säsong då han för närvarande är nia i målvaktsligan med sina 37,48 i räddningsprocent.
Emil Frend Öfors, THW Kiel:
Efter den smått sensationella övergången till Kiel från Alingsås i somras har det blivit begränsat med speltid på vänsterkanten för Frend Öfors, som redan gjort klart med HSG Wetzlar till nästa säsong. 25 mål har Frend Öfors ändå hunnit sätta dit i den klassiska vita tröjan.
Albin Lagergren, IFK Kristianstad:
Fortsatt en absolut nyckelspelare för sitt IFK Kristianstad som fram tills alldeles nyligen slogs på två fronter. Dels i en tuff åttondelsfinal mot Flensburg i Champions League och numera mot Guif i kvartsfinal. Lagergren har dessutom gjort klart med en flytt utomlands nästa säsong, då spel i tyska Magdeburg står för dörren.
Jim Gottfridsson, Flensburg-Handewitt:
Slog tillsammans med de många andra svenskarna i Flensburg ut Kristianstad ur Champions League-slutspelet. Nu väntar kvartsfinal mot Montpellier samt en fajt på hemmaplan om topplaceringarna i Bundesliga, där Flensburg är tvåa.
Linus Arnesson, Bergischer HC:
Gör tillsammans med Max Darj succé i 2 Bundesliga och Bergischer HC. Arnesson har krutat in 115 mål för Bergischer hittills som stormar mot avancemang till Bundesliga. Det återstår fortfarande nio omgångar att spela men Bergischer har ett drömläge att säkra någon av de två topplaceringarna som krävs för direktavancemang.
Anton Halén, Frisch Auf! Göppingen:
Placerar sig precis i mitten av Bundesliga med sju omgångar kvar att spela. Man har även gått starkt I EHF-cupen och den 22 april kliver man in i dubbelmöte med franska Chambery. En skada har dock ställt till det för Halén som till nästa säsong gjort klart med IFK Kristianstad.
Philip Stenmalm, KIF Kolding:
Blev sexa i danska 888ligaen med sitt KIF Kolding och nu står man inför en slutspelsserie med GOG, Bjerringbro-Silkeborg och Nordsjaelland som motståndare. Bjerringbro-Silkeborg på hemmaplan är först på tur. Är också klar för ny klubb nästa säsong, då han skrivit på för franska PAUC.
Andreas Cederholm, GWD Minden:
52 mål har det blivit för Cederholm den här säsongen med sitt tyska lag Minden. Man parkerar för tillfället på en tolfteplats i tabellen med fem poäng till godo mot Erlangen under sig.
Viktor Östlund, Tvis Holstebro:
Holstebro höll Kolding bakom sig och knep femteplatsen i danska ligan den här säsongen, bara en poäng bakom Ålborg. Östlund har en slutspelsserie att vänta, där man möter Skjern, Ålborg och Århus. Först ut är Ålborg på hemmaplan.
Mattias Zachrisson, Füchse Berlin:
Det är en härlig fajt som väntar under de sista matcherna i Bundesliga, då Zachrissons Berlin samt Flensburg, Hannover-Burgdorf och Magdeburg alla är inom en poäng från varandra. Dessutom har Berlin spel i EHF-cupen på schemat, där man inleder dubbelmötet med RK Nexe den 21 april.
Andreas Nilsson, Vezprem:
Sin vana trogen, leder Andreas Nilssons Vezprem den ungerska högstaligan, just nu med sex poäng gentemot närmaste konkurrenten Pick Szeged. Däremot åkte man på en blytung smäll mot danska Skjern i Champions League där man mot alla odds rasade ur i åttondelsfinalen.
Jesper Nielsen, Paris Sant-Germain:
Som väntat är Jesper Nielsen och hans PSG med i toppskiktet både på hemmaplan och ute i Europa. I franska ligan jagar man Montpellier i toppen av tabellen och den 21 april kliver man in i kvartsfinal mot Kielce i Champions League.
Lukas Nilsson, THW Kiel:
Med 88 mål på kontot har Lukas Nilsson varit en av de som visat vägen i Kiel den här säsongen. Man ligger på en för Kiel blygsam sjätteplats men har fortfarande allt att spela för i Champions League där Vardar väntar den 22 april i kvartsfinalens första match.
Hampus Jildenbäck, Lugi HF:
En väldigt fin säsong för Jildenbäck och hans Lugi hittills, där Lundalaget tog sig till gruppspel i EHF-cupen och sedan slog ut Redbergslid över tre raka matcher i Handbollsligans kvartsfinaler. Väntar på motståndare i semifinalen, då det kan bli antingen IFK Kristianstad, Eskilstuna Guif, Alingsås, HK Malmö eller Ystad.
Tobias Thulin, Redbergslids IK:
Säsongen är slut för Tobias Thulin och hans Redbergslids IK. Det såg Lugi till när man slog ut göteborgarna över tre raka matcher i kvartsfinalen.  Thulin kan dock se tillbaka på en återigen mycket stark grundserie.
Daniel Pettersson, SC Magdeburg:
Med sju matcher kvar att spela av Bundesliga går Magdeburg en hård fajt med fyra andra lag i toppen av tabellen för att komma ikapp Rhein-Neckar Löwen och nypa platser till Europa nästa säsong.
Text: Marcus Löfström
Foto: Bildbyrån