Det såg väldigt motigt ut i paus för de svenska U18-damerna i VM-åttondelsfinalen mot Rumänien. Men Sverige hämtade in ett fem bollar stort underläge och vann till slut med 22–20 efter en fantastisk andra halvlek. Nu väntar kvartsfinal.
• • •
Starkt målvaktsspel, vattentätt försvarsspel och gammalt hederligt jävlaranamma i offensiven – Sverige gjorde det mesta rätt under en enorm andra halvlek mot Rumänien där man inte bara hämtade ikapp fem bollars underläge utan gick ifrån och vann med två.
– En fantastisk seger, det känns riktigt gött nu! Någon på läktaren som jag inte vet vem det var sa att vår andra halvlek var VM:s bästa, han lät kunnig så det tror vi på (skratt), säger Niklas Harris, förbundskapten.
– Jag tror alltid på mina lag men vi har haft vissa perioder det här mästerskapet där vi fallet ner i en väldigt låg lägstanivå. Vi var på väg dit i första halvlek igen men reste oss den här gången och stod rätt bra i paus. Det kändes som ett jäkla läge så vi gick igenom allt coolt och lugnt i paus, ändrade några centimeter här och satte upp de spel vi ville ha. Det blev den matchbilden vi hoppades på, vi stod bra bakåt och fick springa mycket. Mitt budskap till tjejerna var att springa som sjutton, inte titta på tavlan och vara modiga.
Svenskorna fick en mardrömsstart på åttondelsfinalen. Anfallsspelet fungerade inte alls under matchens första tio minuter och Rumänien var i ledning 6–1 innan Sverige kom in i matchen. Resten av halvleken spelade man jämnt med motståndet, inte minst tack vare fint målvaktsspel från Josefine Hultberg-Dahlgren, men underläget var fortfarande fem bollar när paussignalen ljöd.
Men i andra halvlek visade Sverige vilka som skulle ta den där kvartsfinalplatsen och få fortsätta slåss om VM-medaljerna.
Ett imponerande försvarsspel, med fortsatt fint målvaktsspel av Hultberg-Dahlgren, satte ordentligt med griller i huvudet på Rumänien som inte kom någon stans. Sverige höll nollan de första elva minuterna och tog sedan sikte på kvittering och ledning.
– Vi höll nollan länge men det dröjde också innan vi var ikapp och förbi. Samtidigt kände vi att vi hade dom bakåt och då skulle det lossna även framåt. Dessutom hade vi två timeouter kvar, men det var Rumänien som skulle vinna på att bryta mönstret, så vi höll oss lugna. I försvaret var Amanda Sjöstrand-Hallman och Cornelia Dahlström överjävliga som treor och Isabelle Andersson och Malin Sandberg på tvåorna gjorde ett sjukt jobb.
Kvitteringen stod Jackie Moreno för till 17–17 efter 18.23 och ledningsmålet krutade planens gigant Isabelle Andersson in för 18–19. Bulldozern Andersson gjorde även 19–20 med två och en halv minut kvar. Rumänien tog i det läget timeout men det ledde bara till att Cornelia Dahlström kunde göra 19–21 efter ytterligare en stulen boll av det svenska försvaret. Jackie Moreno fick slutligen sätta spiken i kistan när hon från kanten tryckte in 20–22 och säkrade kvartsfinalplatsen.
– Rumänien hade allt att förlora i och med att dom gick obesegrade igenom sin grupp och ska bara till semifinal. Sista tio var dom jävligt rädda att förlora matchen, då är det gött att spela handboll, slår Niklas Harris fast.
I kvartsfinalen på torsdag står Nederländerna för motståndet, sedan man slagit Frankrike.
– Vi slog dom förra året i EM men det har kommit in nya spelare sedan dess. Vi har spelat in deras senaste match och tjuvkikade lite under vår uppvärmning idag. Dom spelar väldigt snabbt och trycker på allt, med VM:s bästa mittsexa. Dom är inte lika fysiska som Rumänien. Jag ser det som 50/50 men det gäller att vi inte är nöjda! Imorgon vaknar vi och är nollställda efter den här matchen. Oavsett vilket har vi tre matcher kvar att spela vilket är enormt viktigt för lagets utveckling.
Målvakten Josefine Hultberg-Dahlgren var en viktig nyckel i det vägvinnande försvarsspelet.
– Den här gången satt både försvarsspel och mitt spel samtidigt på ett sätt som det kanske inte gjort innan i VM, slår hon fast och berättar om hur Sverige kunde vända:
– Den riktiga vändningen kom i paus och vi kände efter att Rumänien hämtat upp stort mot oss förra året att vi skulle ha revansch, ge igen och visa att vi också kunde göra det. Alla gjorde jobbet tillsammans och det flöt liksom bara på.
Märkte man av deras frustration?
– Jag tror kanske dom trodde att det var klart ett tag? Det såg trögt ut för Rumänien och dom blev stressade när vi kröp närmare.
Berätta om samarbetet med ditt försvar idag.
– Dom gjorde ett enormt jobb framför mig så jag fick koncentrera mig på det jag är bra på, nämligen skott från nio meter. Slank något igenom kunde jag kliva fram och ta det.
Kvartsfinal imorgon, hur laddar man?
– Det handlar om att stoppa i oss mat och återhämta oss med inställningen att inget är klart än. Vi måste göra jobbet hela tiden, vinna varje boll och varje kamp.
RUMÄNIEN-SVERIGE 20–22 (15–10)
Rumänien: Adina Gabriela Cace 7, Andrea Cristina Popa 4, Iona Beatrice Balaceanu 3, Marina Alexandra Ilie 3, Iuliana Daniela Marin 2, Diana Lascetau 1.
Sverige: Isabelle Andersson 8, Amanda Sjöstrand Hallman 4, Jackie Moreno 2, Malin Sandberg 2, Cornelia Dahlström 2, Ebba Wallenberg 1, Zandra Jarvin 1, Nina Dano 1, Kajsa Dahlberg 1.
Utvisningar, Rumänien: 3 x 2 minuter. Sverige: 3 x 2 minuter.
Publik: 147 (Hall Legionow).
U18-VM I POLEN, GRUPP B
7 augusti:
Danmark–Kroatien 29–21 (18–13)
Ungern–Sverige 29–24 (15–12) Referat
Egypten–Chile 12–23 (6–10)
8 augusti:
Sverige–Danmark 23–32 (12–16) Referat
Chile–Ungern 13–42 (6–20)
Kroatien–Egypten 31–24 (15–11)
10 augusti:
Ungern–Kroatien 27–21 (13–9)
Danmark–Egypten 24–15 (11–10)
Sverige–Chile 31–19 (17–13) Referat
11 augusti:
Danmark–Chile 28–16 (12–8)
Egypten–Ungern 24–36 (8–21)
Kroatien–Sverige 24–18 (9–10) Referat
13 augusti:
Chile–Kroatien 20–21 (10–11)
Egypten–Sverige 23–28 (13–14) Referat
Ungern–Danmark 28–25 (14–14)
SLUTTABELL GRUPP B
1. Ungern 10 p +55
2. Danmark 8p +34
3. Kroatien 6p +1
4. Sverige 4p -3
5. Chile 2p -43
6. Egypten 0p -44
ÅTTONDELSFINAL
15 augusti:
Rumänien–Sverige 20–22 (15–10)
KVARTSFINAL
16 augusti:
Nederländerna–Sverige 18.30
Livestreaming via IHF.info och arrangören.
Resultat från övriga grupper.
Text: Marcus Löfström
Foto: IHF