Nyheter

U-landslag / 17 augusti 2018

Finalen ett faktum efter svensk överkörning

Ja visst gjorde dom det igen, U18-herrarna. Efter en ny, fantastisk insats slog man Danmark i semifinalen med hela 31–22 och nu väntar EM-final på söndag.
– En helt fantastisk grupp spelare och ledare som är underbara att jobba ihop med, säger förbundskapten Dennis Sandberg.

• • •

Det var egentligen aldrig riktigt nära. Sverige tog kommandot mot Danmark redan efter drygt tio minuters spel och vägrade sedan släppa taget om matchen. Det var Sverige och inte Danmark som skulle till den där EM-finalen.
– Dom börjar lära sig försvarsspel, grabbarna. Mål vet vi att vi kommer göra men idag är det extra bra bakåt. Vi är grymma över hela banan egentligen men mest nöjd är jag med försvar- och målvaktsspelet som vi verkligen fick till, säger Dennis Sandberg vars Sverige fick det att se enkelt ut mot ett duktigt danskt lag.
– Danmark är jäkligt skickliga individuellt men det går lite långsammare för dom och då hinner vi med i fötterna, säger Sandberg vidare.
Med fem måls ledning i paus hade Sverige en kanonsits inför andra och under de avslutande 30 minuterna hotade inte Danmark den svenska segern en enda gång. Snarare växte distansen lagen emellan.
Tron på det egna spelet, tron på att man kan vinna och framförallt tron på sina lagkamrater tog Sveriges U18-herrar till EM-final på söndag, säger Sandberg vidare.
– Det här är något vi byggt upp sedan jag träffade den här gruppen och ledarstaben första gången, genom alla träningsdagar och samlingar vi haft. Det har inte spelat någon roll vilka som varit med, det blir samma sköna stämning i laget. Killarna vet vilka ramar vi jobbar inom och dom sköter sig. Dom lägger sig i tid, äter och dricker som dom ska, det är viktiga saker.
– Vi har två regler, det ena är att man inte bär mössa vid maten och den andra är att man inte har någon mobil på under tiden man äter. I övrigt sköter dom sig själva och ingen faller ur den ramen. Det är en grym grupp spelare som är fantastiskt roliga att jobba ihop med. Dessutom har jag ledarkollegor här som gör ett otroligt jobb, utan dom hade vi inte tagit oss till final.
Om du ska vara ärlig – hade du trott på final när turneringen började?
– Jag vetisjutton alltså… Vi fick lite jobbiga besked innan med skador på William Andersson Moberg och Viktor Ljungqvist där vi framförallt tappade försvarsspelare. Men de här spelarna har höjt sig och blivit bättre hela tiden, så är det bara.
När Danmark hade fullt upp att ha koll på de svenska storskyttarna Ludvig Hallbäck och Valter Chrintz, gav det utrymme för andra spelare att glänsa. Spelare som Emil Berlin, fyra mål för dagen.
– Det är väldigt svårt att sätta ord på det här men enklast är väl att säga att det känns fantastiskt, säger högernian med ett skratt.
– Jag tror Danmark visste att jag spelade ner mycket till Valter på kanten så dom stängde honom vilket gav mig massor av yta.
Varför vinner ni idag?
– Det är försvarsspelet, samarbetet mellan målvakt och försvar är verkligen grymt hela vägen. Det har blivit bättre och bättre för varje match, vi spelar ju normalt sett inte ihop så det tar lite tid att spela in sig.
Kan du säga vad det är som är så speciellt med det här laget?
– Vi har jäkligt kul tillsammans och ingen bryr sig om vem som gör vad, så länge laget vinner. Det är den stora skillnaden mot andra lag, där många ofta vill visa att man själv är bäst. Så är det inte hos oss.
Vinner ni på söndag?
– Alltså… Jag vill ju inte jinxa något nu (skratt). Men spelar vi som vi gjorde idag har vi en enormt stor chans att göra det!
Sverige möter vinnaren mellan Island och Kroatien i final på söndag, 17.30.
DANMARK-SVERIGE 22–31 (10–15)
Danmark: Mads Hoxer Hangaard 6, Simon Pytlick 3, Magnus Haubro 3, Jeppe Cieslak 3, Jon Katballe Christensen 2, Mads Emil Lenbroch 2, Steven Plucnar Jacobsen 1, Thor Christensen 1, Anton Filtenborg 1.
Sverige: Ludvig Hallbäck 5, Kasper Larsson 4, Emil Berlin 4, Miguel Mbumba 4, Eric Johansson 4, Valter Chrintz 3, Adam Blanche 2, Oskar Joelsson 2, Jakob Siemund 1, Jesper Jensen 1, Erik Sääf 1.
Utvisningar, Danmark: 1 x 2  minuter. Sverige: 3 x 2 minuter.
Publik: 250 (City Sports Hall Varazdin).
U18-EM I KROATIEN, GRUPP D
9 augusti:
Slovenien–Sverige 21–29 (17–11) Referat
Island–Polen 25–20 (11–9)
10 augusti:
Polen–Slovenien 22–32 (10–17)
Sverige–Island 24–29 (12–14) Referat
12 augusti:
Slovenien–Island 24–28 (8–15)
Sverige–Polen 34–30 (18–16) Referat
Tabellen: 1) Island 6 p, 2) Sverige 4 p, 3) Slovenien 2 p, 4) Polen 0 p.
HUVUDRUNDA
14 augusti:
Spanien–Sverige 27–28 (11–11) Referat
Tyskland–Island 22–23 (10–13)
15 augusti:
Sverige–Tyskland 30–27 (14–14) Referat
Island–Spanien 27–33 (13–18)
Tabellen:
1) Island 4 p
2) Sverige 4 p
3) Tyskland 2 p
4) Spanien 2 p
17 augusti:
Semifinal
Danmark-Sverige 22–31 (10–15)
19 augusti
Final
17.30
Resultat och tabeller från alla grupper
Svenska truppen 
Text: Marcus Löfström
Foto: EHF