U-landslag / 28 juli 2018

Sverige slutade på tionde plats i EM

Sverige blir tionde bästa lag i U20-EM för herrar. Det stod klart när man föll mot Norge på lördagskvällen med 20–24 (6–15).

• • •

Sverige och Norge var båda klara för VM-spel och gjorde därför upp om platserna 9-10 i EM. Och norrmännen drog återigen det längsta strået, precis som för ett par dagar sedan, den här gången genom vinst 24–20.
– Det var såklart inte resultatet vi hade önskat oss, dom kör ju tyvärr över oss totalt i första halvlek där vi inte är i närheten. Vi går på de sakerna bakåt som vi hade snackat om att Norge nog skulle köra. Framåt agerar vi ganska blekt och får inte hål på målvakten. Avsluten är halvdana och Norge sliter som djur. Vi får en del bra lägen men ofta med för låg fart. Vi saknade modet som vi hade mot Danmark, säger Jerry Hallbäck bestämt.
Första halvlek som sagt var en dyster historia för svensk del. Återigen fungerade inte anfallsspelet mot det norska försvars- och målvaktsspelet och som mest låg man under med tio mål.
Det gjorde man även några minuter in i andra halvlek innan svenskarna tog tag i spelet på ett bättre sätt och började få utdelning i både försvaret och offensiven.
Ledda av framförallt Gzim Salihi började Sverige äta ikapp några mål här och där.
Någon fara för norsk seger var det dessvärre aldrig, men Sverige spelade upp sig till fyra måls underläge, vilket också var differensen när domarna blåste av EM för svensk och norsk del.
– Självklart känns det någonstans bra att vi snyggar till siffrorna lite och visar jävla anamma i slutet. Vi minskar blödningen, som är ganska rejäl i första halvlek, och får stopp på det lite i alla fall.
– Tyvärr blir det en sådan match igen som vi sett förut. 24 insläppta ska man kunna vinna matcher på, men anfallsspelet går i stå. Dels i attackerna och dels i avsluten, säger Hallbäck vidare.
Hur summerar du EM såhär direkt efter?
– Vi har pendlat för mycket upp och ner tycker jag, och har inte hittat jämnheten eller hårdheten som krävs för hur vi vill spela. Det gäller både försvar och anfall egentligen. Därför har vi fått slita ganska hårt.
– Samtidigt är det skönt att vi löste VM-biljetten, vi tar ett nytt avstamp därifrån.
NORGE-SVERIGE 24–20 (15–6)
Norge: Sindre Heldal 5, Sander Simonsen 3, Fabian Sandven 3, Thomas Boilesen 3, Sander Myklebust 3, Andreas Haugseng 2, Alexander Mitrovic 2, Olaf Hoffstad 1, Karsten Enoksen 1, Vetle Roenningen 1.
Sverige: Gzim Salihi 5, Ludvig Jurmala 5, Andreas Windahl 3, Oskar Sunnefeldt 2, Jack Thurin 2, Jonathan Svensson 1, Karl Wallinius 1, Marcus Thorbjörn 1.
Utvisningar, Norge: 7 x 2 minuter. Sverige: 5 x 2 minuter.
Publik: 100 (Sportna Dvorana Golovec).