Nyheter

U-landslag / 7 augusti 2019

U17-damerna semifinalklara

Det svenska U17-landslaget tog ännu en storseger i EM i Slovenien när Österrike stod för motståndet.
– Vi gjorde en jättebra match rätt igenom, ansåg förbundskapten Patrik Svarvén efter 35–21.

• • •

Trots en imponerande prestation mot Ungern på tisdagskvällen blev det inga poäng. Direkt efter slutsignalen syntes en revanschlusta hos de svenska spelarna och ledarna som var fast beslutna om att inte åka på en till förlust. Goda förberedelser av hela ledarteamet samtidigt som tjejerna i laget tog åt sig av analyserna gjorde att Österrike fick det tufft redan från avkast.
Från sju meter var det Tyra Axnér som öppnade målskyttet och Sverige fick överlag till en god start när laget nästan omedelbart skaffade sig ett försprång på ett par-tre bollar. Sedan låg det stabilt kring den målskillnaden under en period, men hela tiden fanns känslan av att avståndet skulle växa ytterligare. Så blev även fallet när blågult växlade upp igen och lyckades leda med 17–11 i paus.
– Vi missade ändå ganska många bra lägen i början som vi såklart skulle gjort bättre. Sedan hade vi en del slarv i försvaret när vi missade lite inspring som stör, men i det stora hela gjorde tjejerna ett fantastiskt jobb, sade förbundskapten Patrik Svarvén.
En som kom igång med målskyttet i slutet på första halvlek var Ofelia Shoai Hallberg, som sedan höjde nivån ytterligare i andra och utsågs till slut tilll matchens bästa spelare.
– Jätteroligt, hon är väl värd det och kämpade på bra i dag. Hon visade sina talanger och jag har aldrig varit orolig för henne anfallsmässigt. Och även i försvaret var hon duktig. Från början hade hon inte riktigt tempot och tuffheten i försvarsarbetet, men nu har hon växt in i det och gjorde ett jättebra jobb i framförallt hela den andra halvleken.
Spelmässigt skulle det bli sig likt i andra. 40 sekunder in i halvleken vred Charité Mumbongo snyggt in första målet efter pausen och laget tycktes inte se någon anledning att bromsa in. Med drygt en kvart kvar att spela skiljde det hela tio bollar mellan lagen och motståndarna tog då timeout.
– Framförallt hade vi pratat mycket om att aldrig bromsa in i försvarsarbetet. Vi ska aldrig låta nån vinna en enda kamp utan att det ska kosta väldigt mycket, det visade tjejerna på ett bra sätt. Nästan så att det blir lite onödigt tufft ibland men jag kan inte bromsa dem i det. Jag gillar när det är så och vi ska inte be om ursäkt.
– Vi ska vinna varje duell och jag tycker tjejerna gjorde det. Det handlar inte heller bara om att vinna sina egna dueller utan de lyckades samtidigt hjälpa sina kompisar i deras dueller.
Någon förändrad matchbild blev det inte heller efter den timeouten och till slut vann Sverige med 21–35 där Nina Koppang var sista spelare att få bollen i nät. Högernian gjorde sin första match i mästerskapet efter att ha återhämtat sig från sin stukade fot.
– Hon fick testa på det lite i dag och vi ville fasa in henne i spelet. Hon hade inte spelat match på hur länge som helst så det är kanske inte så lätt och det är klart att det är lite stelt. Men hon fick några minuter och om vi vill använda henne i semifinalen så kommer hon kunna spela. Jag kommer inte bromsa henne, samtidigt som det är många bra på den positionen.
För som Svarvén nämnde, innebär segern att de svenska U17-damerna är klara för semifinal. Matchen spelas på fredag och det är Frankrike som står för motståndet. Danmark och Ungern möts i den andra semifinalen.
ÖSTERRIKE–SVERIGE 21–35 (11–17)
Österrike: Katarina Pandza 7, Katrin Betz 3, Lilli Gschwentner 3, Nora Leitner 2, Lisa Spalt 2, Elena Fidesser 1, Djellza Hetemaj 1, Ana Pandza 1, Larissa Schober 1.
Sverige: Tyra Axnér 6, Ofelia Shoai Hallberg 5, Thea Blomst 4, Kajsa Lindberg Blohm 4, Vanja Andersson 3, Elsa Åsberg 3, Nina Koppang 3, Charité Mumbongo 3, Kaja Stojilkovic 2, Jennifer Johansson 1, Hanna Wedenby 1.
Utvisningar, Österrike: 3 x 2 min. Sverige: 4 x 2 min.
Domare: Allan Stokes & Brian Bartlett, Storbritannien.
Publik: 120 (Dvorana Zlatorog, Celje).
U17-EM, GRUPP A
1 augusti:
Norge–Sverige 19–31 Referat
Spanien–Kroatien 25–25
2 augusti:
Kroatien–Norge 27–39
Sverige–Spanien 34–23 Referat
4 augusti:
Norge–Spanien 26–22
Sverige–Kroatien 28–21 Referat
Sluttabell:
1) Sverige, 6 p, +30
2) Norge, 4 p, +4
3) Spanien, 1 p, –15
4) Kroatien, 1 p, –19
Alla resultat, tabeller och matchfakta
HUVUDRUNDA, GRUPP 1
1 augusti:
Sverige–Norge 31–19 Referat
2 augusti: 
Ungern–Österrike 33–23
6 augusti: 
Norge–Österrike 30–27
Sverige–Ungern 22–26 Referat
7 augusti: 
Österrike–Sverige 21–35
Ungern–Norge (19.00)
Tabell: 
1) Ungern, 4 p, +14
2) Sverige, 4 p, +22
3) Norge, 2 p, –9
4) Österrike, 0 p, –27
SEMIFINALER
9 augusti: 
Ungern–Danmark (17.00)
Frankrike–Sverige (19.30)
Matcherna kan ses på Handbollslandslaget.se
Text: Erik Malmqvist
Foto: EHF