U-landslag / 4 juli 2019

U17-herrarna öppnade med vinst i huvudrundan

Efter den obesegrade resan genom gruppspelet var det på torsdagsförmiddagen dags för Sverige att kliva in i huvudrundan av European Open i Göteborg. De gjorde det på bästa sätt efter vinst med 22–19.

• • •

Direkt fick vi se ett välavvägt inspel in på linjen till Axel Skoog som inte gjorde något misstag. När Mattias Wighall sedan kom upp stort med fyra klassräddningar i inledningen såg det bra ut, men utdelningen i offensiven kunde dock varit bättre. När Oskar Davidsson prickade in 5–3 från sjumeters-markeringen efter tio minuters spel var det så dags för Sverige att kliva upp i en flermålsledning för första gången. Ett fokuserat försvarsarbete såg till att italienarna inte kom någonstans i det efterföljande anfallet och då kunde Elliot Stenmalm öka på ytterligare.
Runt halvlekens mitt började matchskepnaden ändras. Sverige fick inte till det i offensiv väg samtidigt som motståndarna hittade mer och mer rätt. Italien ordnade reduceringar, kvittering och tog även ledningen. Något bestående blev det dock inte. Sverige tog tillbaka kommandot därefter och kunde gå till halvtidsvila i ledning 12–11
Halvlek nummer två hade inledningsvis samma tendenser som avslutningen på den första. Erik Pedersen öppnade målskyttet, men Italien fortsatte att spela jämnt. Ett imponerande hemjobb av Stenmalm med vunnen boll och varma applåder från läktarna som belöning tillförde energi. Det är den inställningen som behövs i jämna matcher och med knappt tio minuter kvar att spela hade Sverige återtagit tremålsledningen.
– Det var många små, fina individuella prestationer. (Marcus) Lennernäs som vi tagit ut som kantspelare gjorde det väldigt bra på högernio också och han hade två mål på slutet som var viktiga, berömde förbundskapten Tomas Axnér.
Till slut var det inga tvivel om vilket lag som skulle gå ifrån med samtliga poäng. Sverige håll hårt i ledningen och kunde vinna med 22–19.
– Försvarsmässigt gjorde vi en jättebra andra halvlek där vi fick rättat till det vi behövde och spelarna var väldigt bra på at verkställa det vi pratat om, det var kul att se.
– Det är försvarsspel, målvakt och kontring som är lättast att börja med, sen fick vi inte kontringarna den här gången. Italien var väldigt pålästa och tjuvade hemåt.
På torsdagseftermiddagen avgörs utgången av huvudrundan och Axnér har läget klart för sig.
– Vi kommer i ett läge där, om Tjeckien och vi vinner våra matcher så blir det målskillnad mellan oss som avgör. Då har de fördelen att möta Italien i sista matchen och vet vad de behöver gå på. Men först och främst behöver vi klara av Island.
SVERIGE–ITALIEN 22–19 (12–11)
Sverige: Elliot Stenmalm 5, Marcus Lennernäs 3, Albert Månsson 3, Oskar Davidsson 2, Elias Hall 2, Axel Skoog 2, Felix Möller 1, Anton Celander 1, Julian Sjögren 1, Alvin Siren 1, Erik Pedersen 1.
Italien: Gabriele Sortino 4, Nicola Fadanelli 4, William Casarotto 4, Thomas Bortoli 3, Tommaso Romei 2, Giacomo Hrovatin 1, Nathan Gai 1.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 min. Italien: 1 x 2 min.
Domare: Eliav Cohen & Matan Aharon Pinker, Israel.
Publik: – (Valhalla, Göteborg).