Nyheter

U-landslag / 19 augusti 2018

EM-GULD TILL SVERIGE!

De svenska U18-herrarna gjorde det – vann finalen i U18-EM i kroatiska Varazdin. Bredden betalade av sig och återigen var Sverige det starkaste laget när det skulle avgöras och det blev till slut klara 32–27.

• • •

“Vi  är svenska mästare allihopa!” vrålade den svenska klacken ut från läktarna i Kroatien och de svenska U18-hjältarna på planen tackade, tog emot och njöt av hjälteinsatsen som innebar EM-guld mot Island.

– Det är helt magiskt! Jag är gråtfärdig, det går inte att beskriva känslorna just nu, säger Ludvig Hallbäck, en av alla guldhjältar, efter utdelade guldmedaljer.
– Man hade lite dålig koll på motståndet inför EM men visst drömde man om ett guld. Vi har visat att när vi går in på banan så är det bara vinna som gäller. Både spelarna och ledarna har bara tänkt att vi kör, oavsett vilka vi möter. Vi har en jäkla moral och kämpaglöd, det tror jag var nyckeln till att vi vann idag, fortsätter han.
När kände du att guldet var bärgat?
– Jag vet inte (skratt). Vi hade fem mål upp med några minuter kvar, men när det var två kvar började publiken ropa om EM-guld. Då kände man att det var klart och att vi hade gjort det. Det häftigaste jag varit med om, utan tvekan!
Du vinner skytteligan också, rätt fin grädde på moset va?
– Haha, ja jag vet inte, det är klart det är jäkligt kul att bidra med mål för laget. Men det är som med allt annat just nu, jag hittar inte orden. Det är bara så häftigt.
Vad kommer du ta med dig för minnesbild från allt det här?
– Efter matchen började man ta in det lite mer och då fattade jag och Valter Chrintz bredvid mig att vi hade tagit guld. Det kom några tårar där… Hela publiken skrek. I det ögonblicket insåg vi vad vi hade gjort.
Sverige inledde matchen genom att närmast chocka Island med granithårt försvarsspel och anfallsspel där alla var delaktiga. Efter 12 minuter ledde man med 7–1 och var i det läget överlägsna Island, laget man förlorade mot i gruppspelet.

Men kanske var det finalnerver som började spöka i det läget, för Island kröp närmare mål för mål och hade efter 23 minuter kvitterat till 9–9. Resten av halvleken var helt jämn, vilket även var fallet första tio-tolv minuterna av andra halvlek.

Sedan satte svenskarna in ett guldryck. De tre giganterna, Eric Johansson, Valter Chrintz och Ludvig Hallbäck kunde med varsina mål ge Sverige en tremålsledning man aldrig släppte taget om.

Snarare  ökade Sverige på ledningen ju närmare guldmedaljerna man kom. Målmaskinera Ludvig Hallbäck och Valter Chrintz stod för 19 mål tillsammans i finalen, målvakterna Fabian Norsten och Simon Möller spikade igen i mål och framför allt levererade kollektivet Sverige när det som bäst behövdes – igen.

För Dennis Sandberg, förbundskapten för guldgrabbarna, var det en triumf för lagbygget.

– Vi blir verkligen bara bättre och bättre genom hela turneringen och alla 16 spelare på plan hittar sina roller och hur dom ska spela. Det är för jävla härligt att vara ledare för en sådan grupp spelare, en ynnest!

Hade du på känn att ni skulle vinna idag?

– Ja jag hade faktiskt det. Island har två-tre spelare som är ruggigt vassa och dom gör ett väldigt bra mästerskap, men vi har fler bra spelare och idag trodde jag på det. Vi gick ner oss en period när vi inte lade samma jobb som innan och det kan man inte göra mot Island. Dom är för bra för det.

När känner du att det är klart?

– Efter tio minuter i andra känner jag att vi är tillbaka igen och Island börjar trampa vatten. Bakåt har vi dom nästan hela vägen.

Till VM nästa år är det en helt ny grupp spelare som du har hand om. Vad tror du den här segern betyder för svensk handboll och för den andra gruppen spelare?

– Det stämmer, det blir en helt ny grupp förutom att den av målvakterna som spelat minst i EM även är med och konkurrerar om en VM-plats. Framförallt får vi ett bra renommé i Europa, killarna sköter sig väldigt bra utanför planen och det är saker som betyder mycket när man representerar sitt land.

– Sedan är jag inte ett dugg orolig för VM, jag har 16-20 killar hemma som kan spela VM och göra det jättebra. Det kommer nog betyda mycket för oss ledare också, nu vet vi vad som krävs för att vinna. Det ska man inte underskatta.

Hur stort är detta för dig personligen?

– Det är svårt att gradera det där. Man har några SM-guld som spelare och tränare och var sak har sin tid. Jag minns fortfarande hur stort det var när vi slog Frölunda 1976 (skratt)! Men det är klart det är roligt, men framförallt för killarna som tränat hårt i två-tre år för att nå hit.

Vad säger du till dom i omklädningsrummet sedan?

– Jag kommer säga hur stolt jag är över insatsen och framförallt gruppen dom är. Det är ett gäng kompisar där ingen är utanför, ingen är någon stjärna utan alla är väldigt ödmjuka. Att man varit med och skapat en sådan grupp är härligt. Som sagt – det är en ynnest att få jobba ihop med dom.

SVERIGE–ISLAND 32–27 (12–12)
Sverige: Ludvig Hallbäck 11, Valter Chrintz 8, Eric Johansson 4, Kasper Larsson 3, Emil Berlin 2, Oskar Joelsson 2, Simon Lindberg, Adam Blanche.
Island: Eirikur Thorarinsson 7, Dagar Gautason 4, Arnos Snær Oskarsson 4, Haukur Thrastarson 4, Godi Ingvar Sveinsson 2, Tumi Steinn Runarsson 2, Einar Ørn Sindrason 2, Stiven Tobar Velencia, Jon Bald Freysson.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 minuter. Island: 4 x 2 minuter.
Publik: 1 250 (City Sports Hall Varazdin).

SVENSKA EUROPAMÄSTARNA
Målvakter: Simon Möller, IK Sävehof; Kristian Zetterlund, Redbergslids IK; Fabian Norsten, Hammarby IF.
Vänstersex: Kasper Larsson, Eskilstuna Guif; Simon Lindberg, Skånela IF.
Högersex: Valter Chrintz, IFK Kristianstad.
Mittsex: Adam Blanche, Hammarby IF; Jesper Jensen, IFK Skövde.
Högersex/högernio: Emil Berlin, IK Sävehof; Erik Sääf, IFK Skövde.
Vänster och mittnio: Ludvig Hallbäck, Ystads IF; Jakob Siemund, Lugi HF; Casper Käll, Lugi HF; Oskar Joelsson, OV Helsingborg; Miguel Mbumba, IFK Skövde; Eric Johansson, Eskilstuna Guif.

U18-EM I KROATIEN, GRUPP D
9 augusti:
Slovenien–Sverige 21–29 (17–11) Referat
Island–Polen 25–20 (11–9)
10 augusti:
Polen–Slovenien 22–32 (10–17)
Sverige–Island 24–29 (12–14) Referat
12 augusti:
Slovenien–Island 24–28 (8–15)
Sverige–Polen 34–30 (18–16) Referat
Tabellen: 1) Island 6 p, 2) Sverige 4 p, 3) Slovenien 2 p, 4) Polen 0 p.

HUVUDRUNDA
14 augusti:
Spanien–Sverige 27–28 (11–11) Referat
Tyskland–Island 22–23 (10–13)
15 augusti:
Sverige–Tyskland 30–27 (14–14) Referat
Island–Spanien 27–33 (13–18)
Tabellen: 1) Island 4 p, 2) Sverige 4 p, 3) Tyskland 2 p, 4) Spanien 2 p.

SEMFINAL
17 augusti:

Danmark–Sverige 22–31 (10–15) Referat
FINAL
19 augusti:

Sverige–Island 32–27 (14–14)
Resultat och tabeller från alla grupper
Svenska truppen
Text: Marcus Löfström
Foto: Jozo Cabraja/EHF